BERT VAN THIENEN

Bert Van Thienen (°1979) is een gevestigde waarde in de Belgische blaasmuziekwereld. Zowel als instrumentalist als dirigent was voor hem de top altijd al de enige ambitie.

Met zijn opleiding tot trompettist in de conservatoria van Gent, Maastricht en Brussel bij grote namen als Benny Wiame en Manu Mellaerts, legde hij een stevige basis voor de uitbouw van een eigen carrière als musicus. Naast zijn vast engagement als trompettist in het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen (sinds 2001), speelde hij al met gerenommeerde orkesten in de meest diverse genres die onze muziekwereld rijk is: van het orkest van de Muntschouwburg en 'l Orchestre Philharmonique de Liège over Prima La Musica en I Fiamminghi tot Il Novecento en het Hermes Ensemble.

Tegelijkertijd vervolmaakte Bert zich ook als hafabra-dirigent bij specialisten als Dirk De Caluwé, Eddy Vanoosthuyse, Dirk Brossé, Norbert Nozy, prof. David King en dr. Robert Childs. Daarvan plukt hij nu de vruchten bij de Koninklijke Fanfare Onafhankelijkheid van Wiekevorst, die hij in 2006 naar de kampioenstitel in superieure afdeling fanfare leidde, en bij Brass Band Heist welke in 5 jaar tijd opklommen van 3de naar top divisie brass band. Sedert december 2008 neemt hij ook de leiding op zich van Koninklijke Fanfare De Berthoutzonen uit Hallaar.

Onder de vleugels van leermeester Frans Violet groeide hij bij meervoudig Europees kampioen Brass Band Willebroek uit tot een alom gerespecteerde soprano-cornetspeler. Zo kon hij onlangs de titel van “Best Conductor 2008” tijdens de SCABA Autumn Contest te Folkestone (UK) toevoegen aan zijn al indrukwekkende lijst van prestaties als musicus: “Best Instrumentalist Prize 2006” tijdens de nationale brassbandkampioenschappen van Engeland in de Royal Albert Hall, winnaar van het ‘Concours Internationale Jean Darlier 2003' , laureaat van ‘ARD Musikwettbewerb 2003' te München, finalist van de “3rd European Solo Competition for Brass instruments 2004' ingericht door EBBA in Glasgow e.v.a.

  Als solist maakte hij tal van hoogtepunten mee: Uitvoering van ‘In Memoriam Jan Palach' door en onder leiding van François Glorieux, ‘Concerto Grosso' door en onder leiding van Jan Van der Roost (deze opname kreeg airplay ondermeer op radiozenders in Nederland, Engeland, Japan en Noorwegen), wereldpremière van ‘Branwen' door Cai Isfryn tijdens de Europese kampioenschappen 2009 in het Cursaal te Oostende, en er zijn plannen om in 2010 met de Cory Band zijn eerste solo cd op te nemen.

Verder geeft hij masterclasses in binnen- en buitenland, en heeft hij al tweemaal de Nationale Zwitserse jeugdbrassband gecoacht tijdens hun zomertour.

Met zijn geesteskind, Brass Band Heist, won hij de afgelopen jaren zowat alle wedstrijden in onze contreien met als kers op de taart een overwinning tijdens de World Brass Band Championships in juli 2009.

Zijn ambitie om prachtige muziek te maken met zowel professionele als amateur musici uit binnen- en buitenland, maakt hem in Vlaanderen een stimulans voor vele jonge koperblazers. Buiten zijn vaste verplichtingen probeert hij om zo veel mogelijk ervaring op te doen en kennis door te geven bij toporkesten in binnen- en buitenland. (o.a. Brass Band 13 Etoiles - Zwitserland, Kempenbloei - Achel, Brass Band Limburg - Nederland, Black Dyke Band & YBS Band - Engeland, Cory Band – Wales).

Links:
Kerstconcert
Nieuws

Agenda


home